22. 12. 2013

Súťažná fototéma na mesiac NOVEMBER 2013 - vyhodnotenie

Téma Jeseň – Podzim

Fotografie hodnotili naši inštruktori kurzu Krajina kolem dokola Miro a Lubo - tento kurz pre vás otvárame už 3.1.2014 a tu sú detaily:

KRAJINA KOLEM DOKOLA - objavte skutočnú krajinársku fotografiu! Interaktívny kurz - zadania sa menia podľa ročného obdobia
začiatok kurzu: piatok 3.1. 2014
inštruktor Miro Pfliegel / Lubo Slunský
dĺžka kurzu 8 týždňov - kurz prebieha v dvojtýždennom intervale, k dispozícii sú 4 lekcie kurzu a 2 týždne na nafotenie každého zadania
VIAC INFO
BONUS: K objednávke kurzu ako darček kniha o fotografovaní autora Bryana Petersona aj s jeho autogramom!


Hodnotenie témy na NOVEMBER 2013 "Jeseň - Podzim":
Kolekce 109 fotografií má poměrně široký záběr, skoro bychom mohli říci, že podle normálního rozdělení. Určitě dominuje krajina, ale najdeme v ní polocelky, detaily až do úrovně makro. Složení kolekce nás nakonec donutilo hodnotit vše spolu s krajinou, což nebylo vůbec jednoduché.

Rádi bychom prezentovali jeden hodně osobní názor, který samozřejmě nemusí být zcela objektivní. Řada fotografií je označena velice nápadnými podpisy či logy. Stává se to zejména v poslední době určitým nešvarem a možná by stálo zato uvážit signování fotografií méně nápadným způsobem. Snadno by se totiž mohlo stát, že logo nebo podpis fotografie bude vysoko nad vlastním obsahem fotografie, anebo bude natolik odvádět pozornost či rušit diváka, že mu znemožní vnímat fotografii tak, aby mohla plně vyznít. Další část obrazů, které jsme si nemohli nevšimnout, využívala fotografické techniky, především HDR. Zvýšení kontrastu, nadměrné zdůraznění detailů s následnou přehnanou saturací barev až přes úroveň plakátového podání rovněž fotografii příliš neprospívá. I toto dokáže diváka spíše rušit než nadchnout.
Většina fotografií je však zajímavá a dobře vystihuje téma PODZIM. Zajímavé jsou především ty, které vhodně využívají protisvětlo, proměny barev v přírodě, zvláštní světelné podmínky jako je např. mlha a pronikající protisvětlo, anebo tolik typickou barvu listí. Nedá nám na tomto místě nevzpomenout jméno jednoho výborného fotografa, který dokázal zobrazit barvu bukového listí opravdu nevšedním způsobem – Gustava Günzla- a to v dobách, kdy se nikomu o digitální fotografii ani nesnilo.

6 vybraných fotografií patří mezi ty nejlépe komponované a také výborně pracují se světlem. Kolekce obsahuje minimum černobílých fotografií, snad také proto, že podzim je typický především svými nekonečnými barevnými proměnami.

1. CENA – Strom s proudem světelných svazků v podzimní mlze vytvářející přirozený rám obrazu a vyvolávající až mystické pocity. Moc se líbil pro svoji jednoduchost a nádhernou atmosféru. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla.

Autor: Alena Ambrózová


2. CENA - Jemně zamlžená podzimní alej s onou typickou barvou podzimního listí, přecházejícího v protisvětle až do načervenalých odstínů, nás okamžitě posouvá do podzimní nálady. Po chvilce si divák uvědomí, že zdůrazněná tonalita podzimu se mění na přirozenou vzhledem k pronikajícímu protisvětlu. Moc prima.

Autor: Markéta Kunstová


3. CENA - Dramatická fotografie, kde náladové pnutí je postaveno na protisvětle ze slunečního terče rozpliznutého do hvězdičky. Detaily stromů jsou v obraze potlačeny a slunce tak nenápadně proniká až k divákovi. Spodek obrazu vhodně rámuje snížený horizont a linie stínů přirozeně vedou oko k dominantě obrazu. Hodně vydařené.

Autor: Markéta Zachariášová


HONORABLE MENTIONS:
Mezi čestná uznání jsme vybrali krajinný detail téměř se blížící k makru, do kterého prostupuje hezký bokeh, dále jednoduchou černobílou fotografií, kde lavičky zvou milence k usednutí v zasněné večerní atmosféře a zobrazení kousku osady v oparu a s doplňujícími dlouhými stíny se stromy nad nimi. Vydařená ztvárnění podzimních nálad.

Autor: Věra Kudrnová


Autor: Zdeněk Zapletal


Autor: Hana Meruňková

Zaujala i fotografie krajiny s kachnami  v černobílém provedení. Škoda, že nebylo lépe zvládnuto tvrdé ohraničení přechodů mezi světlými a tmavými částmi obrazu.

Autor: Jozef Radvanský



Miro a Lubo
instruktoři kurzu KRAJINA KOLEM DOKOLA
začátek kurzu: 3.1.2014
Těšíme se na vás!


Gratulujeme výhercom a ďakujeme všetkým autorom za účasť!


PPSOP.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.