10. 4. 2016

Súťažná fototéma na mesiac FEBRUÁR 2016 - vyhodnotenie

Máme narodeniny! Zľava na všetky naše kurzy 15%! Priamo pri platbe kurzu alebo darčekového poukazu použite kupón GIFT15. Platí len do 15.4.!
***

Komentář k soutěži Zimní krajina:

Do soutěže bylo přihlášených celkem 126 fotografií. Nebylo určeno, zda půjde o fotografie Natur nebo Landscape, takže jsme k tomu vůbec nepřihlíželi. Z kolekce se téměř vytratily monochromatické a černobílé fotografie – těch nebylo ani 10%. Asi s námi budete souhlasit, že do kolekce nepatří makrofotografie a ani detaily nemusí být považovány za uznatelný krajinný detail. Navzdory uvedenému máme tady jednu výjimku, která zabodovala hned na čestné uznání, i když jaksi mimo soutěž. Je to nesporně zajímavý příspěvek a přístup k využití detailu ve fotografii (fotografie Renaty Hasilové). V kolekci byla jistě řada fotografií, které sem evidentně nepatřily, a naopak jsme objevili řadu fotografií, které sem tematicky patří a byly pro soutěž přínosem a nechybělo jim ani obrazové ani originální zpracování. Skupinu fotografií pro reprezentativní výběr kolekce a pro ocenění jsme měli poměrně rychle zvládnutou.  Trochu jsme se zadrhli při výběru jednotlivých cen a byly kolem toho i jakési diskuze.  Přesto nám můžete věřit, že jsme se o to nepobili a dohodli jsme se na dvou druhých cenách. Výběr fotografií jsme dělali anonymně, takže jsme neznali autory a pouze na závěr jsme zkontrolovali, zda mezi oceněnými fotografiemi nemáme více prací od jednoho  autora.

Nakonec jsme určili toto pořadí:

1. místo - Vladimír Bugso Králik
Fotografie upoutala na první pohled a jednoznačně nám vyšla na první cenu. Téměř monochromatické foto s jemnými měkkými tóny zasněžené krajiny, na hranici  high key s výraznými barevnými prvky. Celkově fantasticky zvládnutá fotografie zimní atmosféry.

Vladimír Bugso Králik

2. místo - Michaela Nesvadbová a Iva Dufková 

Michaela Nesvadbová

Krajiny v jemných tónech s typickou zimní atmosférou podtrženou větrem zvířeným sněhem či hustou mlhou. Do popředí zakomponovaná dominanta kostela či kláštera působící až skoro mysticky, což je v protikladu k čisté obloze s pásem hor v pozadí. Inverze jak vyšitá.

Michaela Nesvadbová

Iva Dufková
Výsek z krajiny s jednoduchým námětem pozůstávající  z opakujících se stromů s navátým sněhem a výborně zvládnutým osvětlením.  Vzhledem k světelné atmosféře snímek vybočuje z fotografií struktur a navozuje  charakter pohádkového lesa.

Iva Dufková

3. místo - Jarino Kvas ( vysoce hodnotíme také další dvě  fotografie tohoto autora)
Klasicky skoro učebnicově zpracovaná krajina s výborně vyváženou skladbou obrazu. Módně zpracovaná obloha do oranžova s příjemným protisvětlem v kontrastu s chladným typicky zimním popředím. Řekněme zimní  krajina jak má bejt.

Jarino Kvas

Čestná uznání jsme přidělili, jak následuje:
Ivan Miseje, Jarino Kvas, Lenka Rondevaldová, Radka Brandová
Fotografie zaujaly pěkným podáním zimní krajiny s výborným  světlem, nebo zpracováním mlhy či máznuté vody, s nočním osvětlením a padajícím sněhem nebo příjemnou atmosférou zvoucí k procházce.

Ivan Miseje
Jarino Kvas
Lenka Rondevaldová
Radka Brandová

A mimo soutež uznání pro fotografii detailu - Renata Hasilová

Renata Hasilová

Díky a těšíme se na další soutěž nebo na setkání v našem kurzu!

Miro Pfliegel a Lubo Slunský
instruktoři ONLINE kurzu Krajina kolem dokola
www.PPSOP.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.