27. 11. 2016

100 nejvlivnějších fotografií všech dob

Americký týdeník TIME, který vychází od roku 1928, v rámci oslav 175 let od vzniku první fotografie představil 100 nejvlivnějších snímků všech dob, které se nesmazatelně zapsaly do historie. Autoři projektu odvedli neskutečnou práci - nejenže učinili nesnadný výběr z obrovského množství fotografií, ale zároveň provedli náročný proces pátrání po původu fotografie, hledání autorů fotografií, jejich příbuzných, historiků aj., aby mohli nám divákům odhalit i celý příběh každého snímku. 
Fotografie možno shlédnout v knižní podobě, kterou lze zakoupit v e-shopu časopisu TIME nebo na Amazonu, nebo přímo na stránce time.com/100photos, kde je dostupná kompletní multimediální prezentace i s komentářem a popisem k fotografiím. K vidění jsou slavné snímky, ale i ty méně známé...

I my jsme se zaujetím "listovali knihou" a objevili jsme dokonce fotku nám velmi známou, snímek Josefa Koudelky z roku 1968 pod názvem INVAZE PRAHY!


Vláda Alexandra Dubčeka přinesla do Československa "socialismus s lidskou tváří". Z obavy, že Dubčekovy reformy v oblasti lidských práv povedou k demokratickému povstání, jako tomu bylo v Maďarsku v roce 1956, vyrazila vojska Varšavské smlouvy začínající demokratické hnutí potlačit. Jejich tanky vpadly do Československa 20. srpna 1968. Při snaze rychle převzít kontrolu nad Prahou neočekávaně sovětská vojska narazila na odpor občanů, kteří stavěli barikády, mávali vlajkami, házeli po tancích kameny, stavěli do cesty automobily a odstraňovali názvy ulic, aby sovětská vojska zmátli. Josef Koudelka, mladý inženýr, rodák z Moravy, který zachycoval na své fotografie melancholický a odvážný život Čechů, byl zrovna při vpádu sovětských vojsk v Praze. I v tom vířícím zmatku vzal fotoaparát do ruky a vytvořil průkopnický snímek invaze, která změnila běh jeho národa. Dominantním prvkem fotografie je ruka muže s hodinkami, které zachycují čas sovětské invaze, na pozadí pusto-prázdné ulice. Fotografie krásně vystihuje čas ztráty a prázdnoty, utichnutí společnosti.
Koudelkovy vizuální vzpomínky na rozvíjející kolizi – s odkazem na tikající čas, brutalitu útoku - byly výzvou k českým občanům a nastolily tak nový směr fotožurnalistiky. Jeho fotografie byly propašovány z Československa a objevily se v londýnském časopise Sunday Times v roce 1969, kvůli Koudelkovým obavám z odvetných opatření pod pseudonymem P.P. (Prague Photographer). O síle fotografického odkazu svědčí skutečnost, že Koudelka nakonec zemi opustil a uprchl: "Bál jsem se vrátit do Československa, protože jsem věděl, že pokud by chtěli zjistit, kdo neznámý fotograf je, určitě by se jim to podařilo.“ (INVAZE PRAHY - Josef Koudelka, 1968, volně přeloženo ze stránek časopisu TIME).

A přidáváme na ukázku pár některých dalších snímků. Kompletní výběr 100 nejslavnějších fotografií historie s velmi zajímavými, občas hrůzu nahánějícími komentáři, včetně krátkých videí, je možno najít na webové stránce http://100photos.time.com/.

OSCAROVÁ SELFIE - Bradley Cooper, 2014 (zdroj TIME)

POLŠTÁŘOVÁ BITKA - Harry Benson, 1964 (zdroj TIME)

PRVNÍ FOTOGRAFIE Z TELEFONU - Philippe Kahn, 1997 (zdroj TIME)

TANK MAN - Jeff Widener, 1989 (zdroj TIME)

PADAJÍCÍ MUŽ - Richard Drew, 2001 (zdroj TIME)

SLEPÁ - Paul Strand, 1916 (zdroj TIME)

RAKVE AMERICKÝCH VOJÁKŮ - Tami Silicio, 2004 (zdroj TIME)

WINSTON CHURCHILL - Yousuf Karsh, 1941 (zdroj TIME)


OBĚD NA MRAKODRAPU - autor neznámý, 1932 (zdroj TIME)

ATENTÁT NA KENNEDYHO, FRAME 313 - Abraham Zapruder, 1963 (zdroj TIME)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.