5. 7. 2017

Stará skla

V pravidelné otázce týdne jsme tentokrát otevřeli téma "stará skla". A tak při té příležitosti zveřejňujeme i náš dlouho připravovaný článek, který vznikl díky příspěvkům kolegů z naší facebookové Fotoskupiny PPSOP.cz, kteří byli ochotni se s námi podělit nejen o své nádherné fotografie, ale i o své fotografické zážitky...Mockrát děkujeme!
No a o úvodního slovo jsme poprosili fotografku, v jejichž fotografiích se odráží její něžná, čistá, láskyplná duše...a když nasadí na fotoaparát svůj Helios 44, cítíte, že má ke starým sklům velmi osobní a srdečný vztah...Ano, správně jste poznali, řeč je o Monice Banas... I tobě, Moniko, děkujeme!

Pre mňa je to osobné. Veľmi osobné. Keď máte 9 či 10 rokov a ocino vám z Moskvy(!) donesie krásnu čiernu škatuľku s čerstvou kožou voňajúcim puzdrom... a pár (desiatok) rokov neskôr ju ešte stále máte, nemôže to byť iné, ako osobné. Tento darček bol v tej dobe nepochopiteľný, u nás v rodine nikto nefotil a o fotení ani nikto nič nevedel, ale môj ocinko bol v týchto veciach vždy taký - mal rád techniku a nové "vychytávky" a okrem toho sa (myslím) rozhodoval impulzívne... asi preto kúpil mojej mame práčku v čase, keď sme ešte nemali zavedený vodovod a on vláčil vodu z dediny vo veľkej mliekárenskej konve. Práčka hrdo stála v kúte a mama prala ručne vo vani. Ale, to som odbočila... Takže, kamoš Zenit ku mne vtedy takto prišiel... a v medzičase  už aj "odišiel" (asi niekam do fotoaparátového neba..) ale Helios 44 je skrátka frajer, naozajstné "sklo" pripravené kedykoľvek vyraziť von kľudne a bez ostychu aj na tom najmodernejšom tele. No. Vlastne ani neviem, prečo česť napísať úvod k článku "staré sklá" pripadla práve mne (ale myslím, že za to môže náš sociálny manager :-)), keďže som v tomto úplný a neskúsený nováčik, ale našťastie je v našej PPSOP.cz komunite skvelá partia ľudí, ktorí starými sklami fotia oveľa dlhšie a oveľa oveľa lepšie ako ja - prečítajte si ich príbeh a najmä - pokochajte sa ich fotografiami!

Veľa lásky pri fotení starými sklami a pevnú ruku a nervy pri zaostrovaní :-) praje
Monika
inštruktor PPSOP.cz


Soňa Šerá
"Helios 44M-2/58 - Proč zrovna tento?¨
Před asi třemi lety jsem na internetu narazila na skupinu zaměřenou na focení starými skly. Moc se mi líbily výsledné fotografie, hlavně ta kolečka. A prostě mi to nedalo a musela jsem jeden kousek mít. Asi nejvíce je rozšířen právě můj velmi oblíbený Helios. Občas mu říkám: "můj Helík" :D 
Cenově jsou docela fajn dostupné a tak jsem neváhala a jeden kousek objednala. A domů se mi dokutálel poctivý kus železa a skla. Na E-bay už byla předem koupena redukce, tak už zbývalo jen nasadit na mého Nikona a fotit. Funguje bez problémů jak na mém D50, tak i na D7100.
Musím tedy uznat, že se mi podařilo sehnat parádní kousek bez známek poškození, vlastně je jako nový. Ostření, clona, vše funguje jak má. Kolečka on umí parádní a fotky z něj jsou prostě "jiné". Občas nedokonalé, neostré, ale pro mne mají své kouzlo. Helios určitě zůstane v mém fotobatohu a mám v plánu si pořídit ještě i další stará skla. Focení s ním mě baví a ráda zkouším nové věci."

© Soňa Šerá

© Soňa Šerá

© Soňa Šerá

© Soňa Šerá

© Soňa Šerá

© Soňa Šerá

© Soňa Šerá

Dáša Fialová 
"Mě ke starým sklům přivedla myšlenka, že se mi v šuplíku válí pěkné sklo na Praktice. Tak jsem pořídila redukci a začala zkoušet. A cenová dostupnost starých skel také není k zahození. Nevýhodou je manuální ostření, což při fotografování např. běhajících psů (můj chléb) není zrovna to pravé ořechové. Ale na statické objekty je to super, Pancolar 1.8/50 kreslí krásně ostře. Pořídila jsem si ještě Petri 2.8/135 a Pentacon 4/300. Fotím s nimi spíš mimořádně, když si mám čas hrát. Ale je to opravdu požitek. Zkusím ještě najít nějaké fotky."

© Dáša Fialová

© Dáša Fialová

© Dáša Fialová

Jiří Cetkovský
"Co se týká starých skel, mám dvě: Helios 44-2, na které mě moc baví to pravé "Rusko", ovládání jako atomová ponorka a ještě totálně zmatené, ale to je právě na tom bezva, že je potřeba kouknout "do hlavně", aby člověk vůbec poznal, jakou clonu tam vlastně má. A focení s ním je zážitkem samo osobě, lokty k tělu, nejlépe lehnout, nedýchat, zvolit kompozici, zvětšit 2x live wiew a ostřit a snažit senerozhodit tu kompozici :-D. Jen máloco je zábavnějšího a větší výzva. Pak mám ještě Pentacon 50/1,8, je to sklo z mého prvního fotoaparátu, Prakticy MTL3, kterou jsem si v roce 1981 koupil za výdělek z měsíční brigády v nábytkářské firmě plus večerní vykládání vagónů s překližkou z Rumunska :-). Samozřejmě to nestačilo, Praktica stála 3650 Kčs a já na ni čtvrt roku chodil koukat do výkladu, zamilovaný až nad uši. Hodní rodičové mi naštěstí přidali :-) Tohle sklíčko je už "normální"."

© Jiří Cetkovský

© Jiří Cetkovský

© Jiří Cetkovský

A tu nájdete ďalšie úchvatné "starosklové" úlovky:

© Pavel Juráček

© Pavel Juráček

© Gabriela Valentová

© Petr Božek

© Olga Dvořáková

© Olga Dvořáková

© Olga Dvořáková

© Olga Dvořáková

A zopár mojich prvých pokusov:

© Monika Banas

© Monika Banas

© Monika Banas



BRYAN V PRAZE! Nenechte si ujít příležitost osobního setkání s Bryanem Petersonem a zakupte si vstupenku na jeho přednášku, která se bude konat 12.9.2017 v Praze! Více info ZDE. A POZOR, počet míst je omezen. Do konce července možno zakoupit v předprodeji za zvýhodněnou cenu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.