14. 7. 2018

Kreativní FOTOtip: Zatmění měsíce - 27/28.7.

Nejočekávanější astronomický úkaz letošního léta se blíží! Proto připravte své fotoaparáty, nejlépe telezoomy, stativy a nastavte si upozornění na noc z pátku 27. na sobotu 28.7. Dočkáme se totiž výjimečného - nejdéle trvajícího - zatmění Měsíce. Jak uvedl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan: "Fáze úplného zatmění bude trvat nejdelší možnou dobu 1 hodinu a 44 minut. Takové zatmění Měsíce jsme naposledy mohli pozorovat v roce 2011 a další nás čeká až v roce 2029"

© Patrik Banas, Ilustrační snímek - měsíc v úplňku 
Díky odraženým paprskům světla je Měsíc i při úplném zatmění vidět. A protože se nejvíce láme červené světlo, budeme moci pozorovat specifickou cihlově oranžovou až narudlou barvu. 

Průběh zatmění v České republice:

Východ Měsíce (Praha) - 20 hod 47 min SELČ
Začátek částečného zatmění - 20 hod 24 min 27 s SELČ
Začátek úplného zatmění - 21 hod 30 min 15 s SELČ
Maximální fáze zatmění - 22 hod 21 min 43 s SELČ
Konec úplného zatmění - 23 hod 13 min 12 s SELČ
Konec částečného zatmění - 00 hod 19 min 00 s SELČ
Konec polostínové fáze * - 01 hod 28 min 37 s SELČ
* tato fáze není očima pozorovatelná
pozn. zdroj: Česká astronomická společnost - více info ZDE.

Ve stejný den se také Mars přiblíží Zemi a zároveň bude oproti Slunci, takže bude pozorovatelný celou noc a budou vidět větší detaily. 

Ponocovat a pozorovat oblohu s fotoaparátem při ruce se proto v tento den určitě vyplatí! A tak 27.7. večer nasaďte své fotoaparáty s co možná nejdelším ohniskem (minimálně 300-400 mm, ale čím delší, tím lepší) na stativ, přepněte do manuálního režimu a... you keep shooting! Zkoušejte různé expozice (preferujte krátké časy), různá nastavení vyvážení bílé, experimentujte s rozdílnou intenzitou světla, promyslete kompozici! Těšíme se na vaše fotografie, nezapomeňte se o ně podělit v naší fotoskupině!

© Patrik Banas, Ilustrační snímek - měsíc v úplňku 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.