31. 12. 2018

Kreativní FOTOtip: Fotíme ohňostroj

Přípravy na oslavy konce roku a vítání toho nového začínají. Každý se chystá po svém. My leštíme objektivy, nabíjíme baterky a uvolňujeme místo na kartách... protože... si rozhodně nechceme nechat ujít výbornou příležitost nafotit si ohňostroj! A jak jinak než kreativně!

A jak na to? Zeptali jsme se odborníka na kreativní expozice vzatého - a tím je náš instruktor PATRIK BANAS

"Je to vlastne fakt jednoduché. Technika je podobná "zoomingu", ale tentokrát počas jedno sekundovej expozície otáčate zaostrovacím "krúžkom" na tele objektívu.
1) nájdite si ohňostroj v blízkom okolí
2) ideálny je stredný telezoom objektív (niekde medzi 70-120mm)
3) nastaviť manuálnu expozíciu a vypnúť automatické ostrenie
4) nastaviť expozíciu na clonu f/8 a rýchlosť uzávierky na 1 sekundu (smelo experimentujte s rýchlosťou medzi 1/2 až 2 sekundami, čím dlhšia uzávierka, tým dlhšie budete mať čiary...)
5) mierte objektívom do očakávaného epicentra výbuchu
6) v momente výbuchu stlačte spúšť a zároveň - počas tej jedno-sekundovej expozície - otočte čo najviac zaostrovacím krúžkom na objektíve

A to je všetko. Všetky zábery boli nafotené s mojím obľúbeným street-zoom 24-70mm objektívom a znova som bol už počas fotenia úplne nadšený, keď som videl aké krásne kreácie sa mi ukazujú na displeji. Tentokrát som nepoužíval statív a musím uznať, že bolo oveľa jednoduchšie a rýchlejšie zamieriť na epicentrum výbuchu. A pritom si myslím, že ohňostrojové "ruže" sú stále krásne... Celkom ľahké, však? A hoci ani jedna z týchto ukážkových fotografií nie je silvestrovská - niektoré boli nafotené počas osláv Dňa Nezávislosti 4. júla (USA) a niektoré zase počas osláv Dobytia Bastilly 14. júla (Francúzsko), dnešný silvestrovský deň je pochopiteľne ako stvorený na to, aby ste to vyskúšali aj vy! Nájdite si vlastný ohňostroj a nezabudnite sa podeliť s vaším výsledkom. Už teraz sa na to tešíme!" ;-)














Veselý Silvester!

Patrik Banas
instruktor online Školy Perfektní Fotografie v kurzech:
NAUČTE SE EXPONOVAT KREATIVNĚ 1 a 2
NAUČTE SE FOTOGRAFOVAT DETAIL KREATIVNĚ
ZÁHADA BLESKU ODHALENA
Harmonogram našich kurzů v roce 2019 najdete ZDE

Těšíme se na vaše fotografie, určitě se s námi o ně podělte!

PPSOP.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.