18. 6. 2020

Téma Fotoprojektu 52 - ÓDA NA PIVO (25/52)

Pětadvacet! Letí to, letí, příští týden už budou dny letní! To dostane nejeden chuť na nejedno točené chlazené, máme pravdu?

A proto dvacáté páté téma Fotoprojektu52 zní "ÓDA NA PIVO". S ilustrační fotkou od Bryana Petersona tentokrát přidáváme i příběh k fotografii, ať se u toho piva nenudíte! ;-)

(c) Bryan Peterson
Toto je nepochybně „nejlepší“ snímek odpadků, který jsem kdy pořídil! Zachytil jsem ho krátce po svítání během svého dubnového workshopu ve West Friesland v Holandsku. Ve skutečnosti jsme vlastně chtěli fotit větrný mlýn. Jak se dalo čekat, všichni studenti to ráno pořídili podobné snímky větrného mlýna a byli se svými výsledky velice spokojení. Když jsme stáli na hrázi a fotografovali scénu s mlýnem se svými širokoúhlými objektivy, ucítil jsem pod nohou malou „hrudku“ a všiml jsem si zmačkané a velice zrezivělé plechovky od piva Best. Jak jsem se pro ni ohnul a zvedl ji, cítil jsem narůstající vzrušení – stejné vzrušení, jaké jsem cítil, když jsem sledoval, jak se narodili můj syn a dvě dcery. Je to neuvěřitelné, ale je to pravda! Během několika dalších minut jsem se věnoval focení té plechovky, a když jsem konečně skončil, nabídl jsem ji rychle všem svým studentům. Všichni do jednoho však zdvořile odmítli, a místo toho raději obdivovali své fotografie větrného mlýna. Vydrželo jim to až do odpoledního hodnocení, kdy uviděli můj snímek plechovky od piva na obrazovce počítače – a všichni naříkali, že ji přece jen nevyfotili! Proč je tento snímek tak úchvatný? Částečně je to díky kontradikci. Když je na ní napsáno BEST, čekalo by se, že to bude opravdu nejlepší věc, jakou si lze představit. Ve skutečnosti je to ale ta nejhorší plechovka piva Best, co jsem kdy viděl. Právě proto, že je uspořádání s nápisem Best tak chaotické, je toto nejlepší snímek z celé série. Jak říkám, miluju kontradikci! Nikon D3X, Micro-Nikkor 105 mm, f/22, 1/4s, ISO 100.

NENECHTE SI UJÍT! Bryan a další instruktoři naší školy budou v létě v Praze a PPSOP.cz pořádá 2 fotoakce:

PPSOP.cz FOTOperfektní den 2020 - kreativní setkání fotografů, místo máme pouze pro 40 z vás! A pro první přihlášené platí early bird sleva!

BRYAN a PATRIK fotoworkshop Praha - poslední 3 volná místa!!!

PPSOP.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.