27. 9. 2020

Barevný týden / Farebný týždeň: ČERVENÁ

"BAREVNÝ TÝDEN / FAREBNÝ TÝŽDEŇ" v PPSOP.cz!
27.9. - 2.10. 2020

Den první: ČERVENÁ!

V celé historii nehrála žádná barva důležitější roli než červená. Červená je světlou barvou viditelného spektra, je druhou nejvíc do popředí vystupující barvou (ta první nejvíc vystupující bude představena jiz brzy ;-))

Červená je takovou dominantní barvou. Postavte do řady 6 mužů v černých oblecích, bílých košilích a kravatách různých barev; naše oči spočinou nejdříve na tom z nich, který má červenou kravatu. 

Pro Číňany je červená barvou štěstí a mnohými je považována za barvu, která drží démony z dosahu a tím pádem všemocní a silní červení draci a také ty červené petardy byli po staletí součástí oslav čínského nového roku. Také to představuje barvu štěstí pro mnohé na Dálném východě. A i když červená byla již převážně nahrazena bílou, tak červené svatební šaty byly barvou, kterou si vybíraly čínské nevěsty po staletí. V Indii jsou červené šaty stále typickou barvou pro většinu indických nevěst a jsou symbolem vzájemného závazku - červenou tečku můžete vidět na čele vdaných indických žen, bez ohledu na to kde na světě žijí. (Černá tečka na čele indické ženy znamená, že je vdova).

Pokud jste fanoušek červené, tak jste vytrvalec, jste vůdce a velmi extrovertní. Váš pohár je jistě poloplný a ne poloprázdný. Váš optimismus by to prostě nepřipustil. Jste praktičtí, ambiciózní, no a samozřejmě všichni budou souhlasit, že jste velmi soutěživý a vždy vás vytočí, když prohrajete. Milujete být zamilovaný - a to až tak, že máte náběh zamilovávat se do více než jedné osoby najednou. Zbožňujete fyzickou námahu, jste fyzicky aktivní, milujete sex (ale překvapivě jezdíte na černém autě!). Jste rozhodní, ale někdy vaši rozhodnodnost převálcuje impulzivní chováním a někdy vám tato impulzivnost nadělá problémy - prostě mačkáte tlačítko "Odeslat" příliš rychle! Ano, patříte k těm co-všechno-vědí a dokážete odradit lidi vaší arogancí, obzvláště po vaší druhé (pokud ne první) sklenici červeného vína. Ale znovu, vaše neustálá potřeba po pozornosti vás dokáže udržet v dostatečné míře pokory, aspoň natolik aby to s vámi vaše publikum vydrželo a neodradila je vaše arogance. 

A pozor - vědci z Univerzity v Arizoně objevili gen pro vidění červené barvy, který je vázaný na chromozom X. Protože ženy mají chromozomy X dva, zatímco muži pouze jeden, ženy vnímají červenou výrazněji než muži a jsou vnímavější na její četné variace od karmínové po burgundskou, zatímco muži v řadě případů vidí pouze červenou, maximálně vínově-červenou.

Pokud je tedy červená tak pozornost upoutávající barvou, je potřeba velmi pozorně zvažovat, kam ji v kompozici umístíme, protože ihned přitáhne oči diváka.
- Bryan Peterson, z kurzu Naučte se používat barvu kreativně.

Ještě mnohem víc o barvách (nejen červené) a o tom jak pracovat s barvou, kompozicí a expozicí, aby vaše snímky zářily barvami v našem ONLINE fotokurzu:

začínáme v pátek 2.10.!

TENTO KURZ PRÁVĚ TEĎ SPECIÁLNÍ PATRIKA SLEVA 10%!
Slevový kód: BARVA10

#ppsopcz #fotokurzyonline #barvakreativne #barevnytyden #barevnytydenppsop #colorweek #farebnytyzden #farebnytyzdenppsop #tydenplnybarev #tyzdenplnyfarieb

(c) Bryan Peterson, Patrik Banas

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.