1. 12. 2016

První fotoaparát - 3. díl

V minulých dílech našeho miniseriálu První fotoaparát jsme nahlédli do fotografické historie Scottyho Stulberga (1. díl zde) a Patrika Banase (2. díl zde). Se vzpomínkami pokračujeme! Ve třetím díle nám své fotografické začátky odtajní LUBO SLUNSKÝ.

"Prvý foťák som dostal na Vianoce, keď mi bolo 8 či 9 rokov. Bola to Pentona II od súdruhov z NDR. Slušná hračka, ešte večer som vybehol von a nafotil nočné snímky (bez statívu, aparát opretý vždy o nejakú konštrukciu) na jediný film, čo som k tomu mal. Bol som prekvapený, snímky boli perfektne vydarené, aj keď foťák mal časy len 30,60,125 a B. Vo foto chémii som sa už vtedy trochu vyznal, robil som pre kámošov fotky "Vinetou-a" priamym kopírovaním z papiera na papier na vhodnom záchode u susedov (cez papierový negatív - holt to bola trochu iná doba).
Aparát sa v priebehu rokov niekoľko krát pokazil, takže som ho vždy rozobral a opravil. Tým samozrejme utrpeli antireflexné vrstvy na šošovkách. Fotoaparát doslúžil, keď mi bolo 15. Mám ho dodnes ako spomienku a muzeálny exponát."






Lubo Slunský
instruktor kurzu "KRAJINA KOLEM DOKOLA" - nejbližší termín tohoto kurzu se bude otvírat 3.3. 2017

A POZOR! Máme pro vás vánoční akci - SLEVA na všechny kurzy 25%! Přímo při platbě kurzu nebo dárkového poukazu použijte kupón GIFT 25. Platí od 1.12.2016 - 15.12.2016!

PPSOP.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.