25. 3. 2013

Únor - téma Krajina Landscape očima našince - vyhodnocení

Podobně, jako v listopadové kolekci „vyskočila“ řada námětově zajímavých, kompozičně perfektně zpracovaných fotografií současně s velmi dobrým barevným podáním. V únorové kolekci určitě nebylo vyvážené zastoupení barevných oproti černobílým fotografiím. Přesto černobílé fotografie byly na velmi dobré kvalitativní úrovni a musíme vyzdvihnout odvahu autorů držet se a umět zpracovat černobílou fotografii tím spíše, že to dnes nevyžaduje žádný chemický proces.

Pravdou je i to, že v předložené námětové kolekci byla celá řada fotografií, které do ní námětově nezapadaly, a my je museli přehlížet, neboť bychom je zařadili např. do zvláštních pohledů s využitím makrofotografie.

Úroveň fotografií, zejména těch oceněných, je vysoká a velmi vyrovnaná. Vyžádaly si poměrně dlouhou diskusi a musíme říci, že i kdybychom zaměnili oceněné fotografie nebo změnili jejich pořadí, stále by výsledné hodnocení bylo velmi korektní. Navíc jsme hledali takový přístup, abychom do hodnocení dostali většinu žánrů, které se v kolekci vyskytly.
Navíc jsme se chtěli vyvarovat poznámek, že porota byla alibistická, neboť dala více fotografií se stejným pořadím a nedokázala se rozhodnout.

Nakonec jsme dospěli k následujícímu vyhodnocení:

1. místo - Alena Stříbrná St.
2. místo - Zdeněk Zapletal
3. místo - Jan Nožička

Čestná uznání:
Jana Štěpánová, Elenyss Čermáková, Martin Radoš

A ještě pozastavení se u jednotlivých fotografií:

Alena Stříbrná St.
Na první pohled velmi jednoduché podání velmi pěkné krajiny pozdního podzimu přecházející do časné zimy. Hlavní linie obou stromořadí se zbytky bílého sněhu perfektně „tahají“ pohled do nejsilnější oblasti obrazu umocněné člověkem na cestě. Mimořádné podání barev listí sladěných s celkovou tonalitou obrazu dotvořenou osídlením v oparu a mladým stromořadím vlevo podtrhuje romantické podání připomínající až malířské zpracování.


Zdeněk Zapletal
Náladová a velmi pěkná zamlžená krajina s výbornou atmosférou podtrženou silně tlumenými barvami a přecházející téměř k černobílému podání, což dodává fotografii velmi působivý náboj. Výborná fotografie.


Jan Nožička
Velmi pěkná krajina opět s využitím techniky zdůraznění detailů, které nepůsobí přehnaně. Vykreslená dynamická obloha a také spodek krajiny nespadl do podoby „upečených detailů“ a mimořádné dobře až pohádkově působí zámeček v pravé časti obrazu. Protože neznáme zeměpis, chvíli jsme se i přeli, zda není náhodou „domontovaný“. Mlha vlevo od tohoto objektu pod zříceninou hradu umocňuje tuto atmosféru. Jednoduše řečeno výborná fotografie.


Jana Štěpánová
Velmi čistě a jednoduše zpracovaný černobílý záběr bez rušivých elementů, kompozične dobře vyvážený s akcentem na téměř grafické podání. Objekt v pravo využívá umístění blížící se zlatému řezu. Skvělá práce.
 

Elenyss Čermáková
Téměř silueta – jednoduchá a čistá skladba, kompozičně vyvážená, balón je v protikladu k věži a příjemná barevná tonalita navozuje podvečerní atmosféru. Fotografii se nedají vytknout žádné rušivé prvky


Martin Radoš
Zimní říční meandr s veľmi přijatelnou náladovou atmosférou. Účelně a nenásilně zvýrazněné detaily s použitím HDR nebo jiné podobné techniky. Je to pěkná krajinářská fotografie. Dobře působí barevné podání bez výrazných barev.


Miro & Lubo
instruktoři kurzu KRAJINA KOLEM DOKOLA
začátek kurzu 5.4.2013

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.