17. 4. 2016

Fotografie z cest – několik tipů

připravil: William Yu 
fotograf a instruktor PPSOP.com
www.williamyuphotoworkshops.com

Vedl jsem v Číně workshop o cestovní fotografii a o své příběhy a tipy se teď s vámi rád podělím:

Grafické prvky
Grafické prvky jsou čáry, tvary, formy, textury, vzory a barvy. Během svých cest neustále hledám ty zajímavé a jedinečné. Pokud fotíte tento typ fotografií, věnujte pozornost zejména kompozici – zaplněním celého snímku opakujícími se grafickými prvky lze dosáhnout vizuálně velmi atraktivních fotografií. Toto je snímek balíku košťat pořízený na místním trhu. Divák má dojem, že opakující se textura a vzor vršků košťat jsou nekonečné.  

Dlouhá expozice za denního světla
V Bashangu (Vnitřní Mongolsko v Číně) jsem fotil podzimní barvy. Byl tmavý, zamračený den, obloha vypadala výhružně. Ve stepi jsem narazil na několik stromů s obnaženými větvemi a něco mě napadlo: proč nezkusit dlouhou expozici a předvést tak „proudící tmavé mraky“ s několika stromy jako zajímavým popředím.  Na objektiv jsem přidal Lee Big Stopper (-10EV) Neutral Density filtr (sníží úroveň světla, které se dostane do objektivu, o deset expozičních stupňů), který drasticky prodlouží expozici až na 51s. Mimochodem – pro výpočet doby expozice s ND filtrem jsem použil aplikaci iphone: Long Time Exposure Calculator (kalkulátor dlouhé doby expozice). Tady jsou jednotlivé kroky:

1. Postavce fotoaparát na stativ, upravte kompozici snímku. 
2. Nastavte fotoaparát na manuální režim (M).
3. Proveďte správnou expozici a poznamenejte si expoziční čas. 
4. Na objektiv nasaďte ND filtr. 
5. Použijte aplikaci Long Time Exposure Calculator nebo manuálně spočítejte expoziční čas s nasazeným ND filtrem a rychlost závěrky podle výpočtu upravte. Pokud je vypočítaná rychlost přes 30s, přepněte fotoaparát do Bulb (B) režimu. 
6. K expozici použijte kabelovou spoušť a stopky na vašem chytrém telefonu. 
ISO100, 51s, F8

Buďte připraveni na ten pomíjivý okamžik
Jednoho dne, když jsme v Yuanyangu procházeli vesnicí, uviděl jsem tuhle partu vykládat náklaďák. Okamžitě jsem vypálil rychlou salvu, dřív než mě mohli uvidět a před focením uhnout. Pro pouliční focení jako je toto, musíte být připravení a rychlí. 
ISO 640, 1/1000s, F4 
Následující technika vám umožní udělat rychlé záběry z ruky, ať už jste na trhu, na ulici nebo kdekoliv jinde:
V závislosti na konkrétních světelných podmínkách nastavte relativně vysoké ISO a vysoký expoziční čas, nastavte fotoaparát na prioritu času (Tv režim) a když se naskytne vhodná příležitost, hlídáte si už jen kompozici a fotíte bez toho, že byste se piplali s nastavením expozice přímo na místě. Výsledkem bude více povedených, kvalitních fotografií. Tady je ještě pár snímků zachycujících pomíjivé okamžiky, které jsou pořízené s využitím této techniky. 
ISO 320, 1/400s, F5.6 
ISO 1000, F8, 1/320s 
ISO 250, 1/500s, F2.8 
Zmrazený děj
Stádo hospodářských zvířat, např. koňů, je jedním z hlavních fotografických témat, která jsem hledal v Bashangu (Vnitřní Mongolsko, Čína). Tohle je snímek z časného rána. K zmrazení pohybu běžících koní je nutný krátký expoziční čas kolem 1/1000. Abych toho dosáhl, musel jsem nastavit ISO na 1000 a clonu na F5,6. Celá akce přechodu řeky proběhla velmi rychle, proto jsem nastavil fotoaparát do rychlého sekvenčního režimu „burst mode“, což zvýší šance na ostré a kompozičně povedené fotografie. 
ISO 1000, 1/1000s, F5.6
ISO 400, 1/1000s, F 7.1 

Hezký den a ať se vám dobře fotí!


William Yu
instruktor v anglické verzi online Školy Perfektní Fotografie www.PPSOP.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.