11. 3. 2017

Příběhy z cest - KARNEVAL

Páni a paní, vím jak se ruší žal.
Já tíhnu duší jen k Lady Carneval. 
Já kdysi pannám já ba i vdovám lhal. 
Teď v srdci chovám jen Lady Carneval. 

A s ní vchází do mě hřích nepoznán. 
Tančí v bílých kamaších, je můj pán . 
Život já bych za něj dal, ó má lady Carneval, 
Mám Tě rád, mám Tě rááááád ! 

Šalalalalalala, Šalalalalalala 
Šalalalalalala, Šalalalalalala

...a k Lady Carneval netíhne jen Karel Gott, ale i absolvent našich online kurzů a náš kolega JIŘÍ CETKOVSKÝ, který se s námi podělil o zážitky z focení KARNEVALU v Benátkách...


"Fotografování v Benátkách v době karnevalu je jako každé jiné focení na veřejných prostranstvích. Jevištěm je město samo, všichni se tu volně pohybují. Ale jako v přírodě je spousta predátorů, i zde je spousta "nepřátel" bránící Ti vyfotit to podle představ. Největší koncentrace masek bývá na San Marcu a v okolí, začínají přicházet kolem 9, postupně jich přibývá. V 15 tu není k hnutí. Ale i ta rána už jsou náročná, pokud to jde, je lepší volit všední den. Počasí neovlivníš, když prší, masky nejsou.


Tak, jako je celá Itálie přátelská, jsou takové i Benátky. S výjimkou dvou věcí: nástupu na Vaporetto a focení masek. Hodí se dvě těla a dvě skla to vše stále na krku. Masky se volně procházejí mezi lidmi. Mnozí z nich chyběli, když se při narození rozdávala slušnost, mnozí bohužel i ve druhé frontě na IQ :-), ale to je všude na světě. Jedno sklo dlouhé, jedno základní. Začínáš s dlouhým. Maska zapózuje, nebo se zastaví a přibíhají první fotografové, většinou jsou to ti znalí, znalé masky si stoupnou před atraktivní pozadí, ty méně zkušené kdekoliv, proto potřebuješ dlouhé ohnisko, k odpíchnutí od pozadí. Jenže je tam cvrkot, hrozen fotografů houstne, ti zkušení se respektují a maska se otáčí, aby se dostalo na všechny.


Začíná boj, nahodíš kompozici, ostřící bod na oko a čekáš na úhel , kdy se Ti maska natočí. Ale ouha! lidi přebíhají před objektivem, i za maskou, hlídáš čistý záběr zepředu i zezadu, ostřící bod, i natočení masky. Snažíš se nedrcat do boku, máš na zádech batoh váhy mrtvé krávy. Když to vše máš, tu zezadu drc do batohu a jsi rozhozená :-). Nějak to ale vybojuješ, je dobré mít nastaveno sekvenční snímání.


To hlavní ale teprve přijde, objevuje se první tabletista následován prvním mobilistou. V okamžiku stisknutí spouště máš jejich hlavu vraženou v objektivu :-D. Pot z Tebe teče i při dvou nad nulou a ostrém severáku a počáteční tiché klení se postupem času mění v normální neskrývané. Stále ale honíš ostřící bod a doufáš ve spolehlivost expozimetru. Jakmile hrozen lidí přesáhne únosnou mez, zadní řady toho mají po krk, chápou druhé tělo s krátkým sklem a jdou natvrdo před tabletisty a mobilisty, ti to vzápětí s ještě širším ohniskem opětují a všichni se srazíte v jedno klubko 20 cm od nosních dírek masky. Ti co už blíž nemůžou, se otáčí, když jsou ohleduplní, batohem nesundali masku na zem, překračují a přeskakují vlny snímkuchtivých za nimi a koukají po další masce. V 15 hodin, kdy je světlo optimální, už se na San Marcu nedá pohnout, natož fotit. Slovník cizích slov je zdokonalen a sem tam už se neudržíš nějakému hyperaktivnímu tabletistovi teleobjektivem nesešťouchnout placatou čepici z hlavy. :-D Tak se musí ohnout a máš cenné dvě vteřiny na zaostření a snímek. Vím, nemá se to. Ale bývají to výhradně Japonci.


Když už máš za sebou 50 dřepů s plnou 15 kg polní na zádech a následných zvednutí a už se to přes lidi ani nedá, je dobré přemístit se ze San Marca jinam, dobré to je směrem na Zaccaria a dále, do uliček, na náměstích také bývají, např na Santa Maria Formosa, nebo na Santi Giovanni e Paolo. Kromě klidu je bonusem i jiné pozadí pro masky. 


Jenže přes všechny útrapy, komu v žilách koluje krev lovce, stejně neodolá a i když ví, co vše je potřeba vybojovat, jde do toho další rok znovu :-). Adrenalin je sviňa věc :-)"




P.S.: Jirko, děkujeme za možnost uveřejnění skvělého příběhu a krásných fotek!

Máte i vy nějaký příběh a fotky z cest? Napište nám ho a fotky pošlete na info@ppsop.cz! Velmi rádi ho uveřejníme. Už teď se na vaše zážitky těšíme. Děkujeme!

2 komentáře:

  1. Parádní, úplně přesný příběh naší loňské návštěvy. Na focení nej brzo ráno, pak se přesunout do bočních uliček a večer fotit s modrým mořem a oblouhou z druhého břehu :-D

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.