17. 10. 2017

Soutěžní téma na měsíc ČERVENEC-SRPEN / JÚL-AUGUST 2017 - vyhodnocení

Přinášíme BEST SHOTS OF JULY/AUGUST 2017 - nejlepší záběry za měsíc červenec/srpen 2017 z těch, které jste nám na téma "KDE DOMOV MŮJ/RODNÝ MÔJ KRAJ" vložili na naši Facebook stránku. V soutěži bylo 94 fotografií, do užšího kola jich postoupilo 18 a tu je finální výběr!

"Hlas lidu" již o svém vítězovi rozhodl, nyní se dozvíte, které záběry se nejvíce líbily instruktorům našeho online kurzu KRAJINA KOLEM DOKOLA. Vybírali, ohodnotili a okomentovali MIRO PFLIEGEL a LUBO SLUNSKÝ!

I. MÍSTO - Radek Dvořák
K této fotografii je těžko co dodat, už při prvním shlédnutí kolekce padl výrok - toto je první cena. V obraze do sebe všechno dobře zapadá - světlo, výhled z okna hradu, osvětlení okna a země. Závěr: Obraz má všech 5P ! Eňo Ňuňo. Gratulujeme.

(c) Radek Dvořák

II. MÍSTO - Miroslav Sekyra
Výborně komponovaná fotografie postavená na několika jednoduchých prvcích. Hrad ve středním plánu vytváří spolu s oparem charakter pohádkové krajiny. Tuto náladu velmi dobře doplňuje měkké osvětlení, modrá obloha a klidná vodní hladina. Tečku za vším dává odraz hradu na hladině vody.

(c) Miroslav Sekyra

III. MÍSTO - Juraj Chromec
Kombinovaná krajina za večerního soumraku a v protisvětle s velmi dobře čitelnou kompozicí. Osvětlením zdůrazněná část města podtržená dobře umístěným padákem v opozici k posledním paprskům slunce a cesta přes louku v popředí, vše doplněno výraznou oblohou to jsou klíčové a dobře sladěné prvky obrazu.

(c) Juraj Chromec

ČESTNÉ UZNÁNÍ:
V rámci zadání jsme vybrali fotografie s co nejširším žánrovým záběrem. Najdeme zde strom v centrálním umístění, což často bývá monotónní, statické a nudné. V našem případě se tomu autor šikovně vyhnul – oblast stromu a nejbližšího okolí je zjasněná, částečně rozostřená a těží z dynamiky dramatické oblohy. Sáhli jsme i po černobílé fotografii, kde vyjetá cesta vycházející z rohu se ztrácí v mlze ve středu obrazu. Šikovně je zvolená rovnováha zábradlí a okolních stromů a i když je záběr ze zimního období, nepůsobí studeně. V opozici je krajina v letním šatě, kde pohybující se loďka na vodě doplňuje obraz o potřebného fotografického „vtáka“ a tok vody je rámován především stromem vlevo. Výběr doplňuje příkladná kompozice krajiny s kombinací zatočené cesty, ústředního stromu s dalším doplňkovým,  stromořadím lemujícím cestu zpovzdálí a dramatickou oblohou. Vhodné přisvětlení dominantních prvků vhodně doplňuje atmosféru obrazu.

(c) Robert Jahn
(c) Soňa Šerá
(c) Milan Konečný
(c) Stana Topoľská
A POZOR - NEPŘEHLÉDNĚTE - Prosíme výherce soutěže (autora fotografie na 1. místě), aby nás kontaktoval na mail info@ppsop.cz, výhru je možné uplatnit do 1 měsíce od vyhlášení výsledků soutěže. Děkujeme.

NENECHTE SI UJÍT POSLEDNÍ KURZ TOHOTO ROKU! Online kurz NAUČTE SE VIDĚT A KOMPONOVAT KREATIVNĚ začíná 3.11.2017. Přihlásit se můžete ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.