28. 1. 2018

Turisticky lákavá místa

Na světě jsou místa, která jsou navštěvována mnohokrát více než jiná zákoutí světa. Cestovní ruch v těchto lokalitách je jistě nenahraditelným ekonomickým přínosem, ale zároveň pravidelný přísun turistů může a má negativní dopad na životní prostředí i místní obyvatelstvo. A proto v některých turisticky lákavých oblastech začíná docházet k regulaci a omezení počtu návštěvníků za rok.

A protože jsou to místa, která jsou vyhledávána samozřejmě i fotografy, mnohá z níže uvedených míst navštívili i naši instruktoři. A možná, že na některých místech jste také byli, či se tam chystáte, proto věříme, že by vás tento příspěvek mohl zajímat a fotky instruktorů inspirovat...


Benátky
Na Benátky začíná mít záplava turistů nezadržitelně negativní dopad. Stoupající hladina vody ohrožuje infrastrukturu. Provoz výletních lodí za posledních 15 let pětkrát narostl a kvůli zvyšujícím cenám nájemného spoustu místních obyvatel Benátky opustilo. Aby se omezil tok cestujících, skupina Italia Nostra ("Naše Itálie") požádala vládu, aby zakázala výletní lodě v přístavu a požaduje, aby velké skupiny si návštěvu města musely rezervovat v předstihu. Zatím neexistují žádné konkrétní plány na omezení návštěvníků, ale plakáty kolem La Serenissima dokazují, že turisté zde nejsou některými obyvateli vítáni.

(c) Scott Stulberg
(c) Scott Stulberg
(c) Scott Stulberg
(c) Scott Stulberg
(c) Scott Stulberg

Mt. Everest
S rostoucími výzvami na snížení počtu týmů a horolezců, kteří se pokoušejí nejvyšší vrchol světa zdolat, začala nepálská vláda podnikat kroky k omezení už před zemětřesením v Nepálu roku 2015. K těmto opatřením patří zvýšený poplatek pro zahraniční horolezce od 10 000 do 11 000 USD a zřízení styčného úřadu v základním táboře k ověření zkušeností a zdravotních podmínek pro výstup. Od září 2015 zakázali vstup pro horolezce"nováčky" a zvažuje stanovení minimálního a maximálního věku horolezce. V plánech je také důraz na vytváření menších horolezeckých týmů, aby se zabránilo "dopravním zácpám" na trasách.

Santorini
Santorini, známý modro-bílý miláček Kyklád, ve snaze zastavit příliv výletních turistů, který dosahuje v hlavní sezóně 10.000 návštěvníků za den, začal v roce 2017 omezovat počet návštěvníků výletních lodí na 8 000 denně. (Omezení počtu lidí, kteří se dostanou do Santorini letecky, žádné není, neboť jejich počet je podstatně menší.)

(c) Bryan Peterson
(c) Scott Stulberg
(c) Bryan Peterson
(c) Scott Stulberg

Machu Picchu
Přestože návštěvníkům bylo umožněno volně se procházet touto lokalitou z 15. století, nová opatření podporovaná UNESCO mají za cíl omezit počet turistů mířících na jednu z hlavních destinací Peru. V rámci změn, která by měla být dokončena do roku 2019, si budou muset všichni zahraniční návštěvníci najmout průvodce. V roce 2014 navštívilo Machu Picchu 12 milionů turistů, což je překročení denního limitu, který odsouhlasilo Peru a organizace UNESCO, o 2 500 návštěvníků.

Koh Tachai, Thajsko
Koh Tachai, ostrov, který je součástí thajského národního parku Similan, byl uzavřen, protože se ukázal jako příliš oblíbený u turistů. Další tři ostrovy - Koh Khai Nok, Koh Khai Nui a Koh Khai Nai, které se nacházejí mimo pobřežní oblasti Phuketu - se podobně zachovaly, i když ne tak radikálně: cestovní ruch v těchto místech je nyní drasticky omezený a cestovní kanceláře musí dodržovat přísná pravidla o tom, kdy, kde a jak ostrovy navštívit. Plážová lehátka a slunečníky? Zcela odstraněna.

(c) Scott Stulberg
(c) Scott Stulberg

Barcelona
Barcelonská starostka Ada Colau se v červnu 2015 dostala na titulní stranu, když diskutovala o zavedení vstupního limitu do španělského města. Snaha místních obyvatelů vede k omezení cestovního ruchu, město zvažuje zákaz výstavby nových hotelů a novou turistickou daň pro ty, co ve městě nezůstávají přes noc.

(c) Patrik Banas
(c) Patrik Banas
(c) Patrik Banas
(c) Patrik Banas
(c) Patrik Banas
(c) Patrik Banas
Seychely
Souostroví se 115 ostrovy poblíž východoafrického pobřeží - Seychely se staly velice populární jak pro "pravidelné" turisty, tak i pro novomanžele - například i William a Kate zde strávili svatební cestu. Ačkoli cestovní ruch je největším seychelským průmyslem, jeho ministr cestovního ruchu a kultury Alain St. Ange v dubnu 2015 uvedl, že probíhá práce na omezení počtu každoročních návštěvníků, aby byla chráněna jeho budoucnost. "Dosáhli jsme 250 000 lidí, což je šestkrát větší počet lidí, než kteří tu žijí."

Galapágy
Asi 600 mil od pobřeží Ekvádoru je místo, které inspirovalo Darwinovu evoluční teorii, a kde se nachází přibližně 9 000 žijících druhů na zemi a v okolních vodách. Do roku 2007 obyvatelé a turisté přinesli takové zatížení ekosystémům, že Organizace spojených národů zařadila Galapágy do seznamu ohrožených památek. Dnes je 97 procent půdní plochy označeno jako součást národního parku a cestovní ruch je pečlivě sledován tak, aby nedošlo k dalšímu ohrožení ostrovů ani ohrožení volně žijících zvířat. Turisté mohou cestovat pouze do konkrétních vyhrazených míst pro návštěvníky a musí dodržovat pravidla, včetně doprovodu licencovaného průvodce. 

(c) Scott Stulberg
(c) Scott Stulberg
(c) Scott Stulberg
(c) Scott Stulberg

Cinque Terre
Malebná skupina pěti vesnic podél Ligurského moře, Cinque Terre je jedním z nejoblíbenějších míst v Itálii. Italští úředníci však nedávno oznámili své plány omezit počet lidí, kteří mohou lokalitu navštívit, a to s ohledem na ekologické obavy. Z přibližně 2,5 milionu turistů by měl být počet omezen na 1,5 milionu ročně.

(c) Patrik Banas
(c) Patrik Banas
(c) Patrik Banas

(c) Patrik Banas
(c) Patrik Banas
Antarktida
Do roku 2009 došlo k nárůstu návštěv, které vedlo k ratifikaci Smlouvy o Antarktidě. Mimo jiné se signatáři dohodli, že zakážou výletní lodě s více než 500 cestujícími, omezení na jedno plavidlo najednou a počet cestujících na pobřeží na 100. Dnes návštěvníci nedotčeného prostředí musí cestovat přes provozovatele a organizátory, kteří byli schváleni příslušnými vnitrostátními orgány, a mohou očekávat, že jejich pohyb a doba pobytu - ať už na břehu nebo jednoduše při plavbě - bude přísně sledována.

Island
Od května 2015 stoupl počet návštěvníků Islandu o 76 % oproti předcházejícímu období a v roce 2017 navštívilo Island více amerických turistů, jako je tam obyvatel. V současné době probíhají výzkumy dopadu turistiky na Island pod vedením Icelandic Tourist Board (Rada pro cestovní ruch) a Icelandic Tourism Research Centre (Výzkumné centrum cestovního ruchu), aby byly vládě předložené návrhy na regulaci turismu.

(c) Bryan Peterson
(c) Bryan Peterson
(c) Bryan Peterson
(c) Bryan Peterson
(c) Bryan Peterson
(c) Bryan Peterson
pozn. originální článek, ze kterého jsme čerpali informace, naleznete zde

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.