27. 3. 2018

Otázka není nač se díváte, ale co vidíte

V průběhu mé kariéry komerčního fotografa, hrál roli, možná nevědomky, Henry David Thoreau. Většina mých reklamních kampaní totiž vystihuje jeho slova, že "Otázka není nač se díváte, ale co vidíte."

Opět jsem si na ta slova vzpomněl v únoru, kdy jsem při mém posledním výletu do Myanmaru navštívil malou vesnici severně od Baganu. Přitahoval mě pohled na ženu, která měla "neobvykle krásně modré oči". Jak jsem se dozvěděl, modré oči byl ve skutečnosti zákal - katarakta.

Žena mi vzápětí řekla, že "vidí", ale její vidění je zamlžené a rozmazané. Odpověděl jsem, že její schopnost vidět je něco jako vnímat život přes zamlžený filtr, kde všichni vypadají jako andělé, téměř nebesky. A ona jedním dechem dodala, že "odjakživa, dávno před kataraktem vždy všechny viděla jako anděly, dary Buddhy!"

Stejně jako řekl Thoreau, otázka není nač se díváme, ale co vidíme!

Poznámka:
Červeno-žluté pozadí, které zde vidíte, je rozložená deka, která byla položena na košíku poblíž ženy. Požádal jsem o svolení a můj průvodce spolu s dcerou ženy na fotografii deku roztáhli a podrželi jako pozadí. Žena seděla na lavičce, v místě otevřeného stínu, z dosahu přímého slunce. Přímo na zemi před ženou byl jasný zlatý písek osvětlený sluncem, který posloužil podobně jako zlatá odrazka a vytvořil to nádherné měkké světlo na tváři ženy.
Ze vzdálenosti asi tři metry a s fotoaparátem Nikon D500 a 18-300 mm s ohniskovou vzdáleností 220 mm jsem zarámoval snímek a nafotil záběr, který vidíte na obrázku (F/6.3, 1/250 s).

You Keep Shooting!

Bryan F Peterson - zakladatel a instruktor PPSOP.cz
(originální verzi článku v angličtině najdete zde)

Nejbližší termíny kurzů, ve kterých je Bryan instruktorem:
Záhada blesku odhalena - začínáme 6.4.2018
Naučte se vidět a komponovat kreativně - začínáme 6.4.2018
Naučte se fotografovat detail kreativně - začínáme 4.5.2018

PPSOP.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.