21. 8. 2018

21.8. 1968

Dnes je 50 let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. A jako připomínku na tento zdrcující den, který měl negativní dopad nejen ten den, ale ještě dalších dvacet jedna let, sdílíme fotografii zachycující invazi roku 1968 v Praze. Snímek Josefa Koudelky je natolik silný, že se dokonce dostal do knihy vydané americkým týdeníkem Times mezi 100 nejvlivnějších fotografií, co se nesmazatelně zapsaly do historie.

© Josef Koudelka
Vláda Alexandra Dubčeka přinesla do Československa "socialismus s lidskou tváří". Z obavy, že Dubčekovy reformy v oblasti lidských práv povedou k demokratickému povstání, jako tomu bylo v Maďarsku v roce 1956, vyrazila vojska Varšavské smlouvy začínající demokratické hnutí potlačit. Jejich tanky vpadly do Československa 20. srpna 1968. Při snaze rychle převzít kontrolu nad Prahou neočekávaně sovětská vojska narazila na odpor občanů, kteří stavěli barikády, mávali vlajkami, házeli po tancích kameny, stavěli do cesty automobily a odstraňovali názvy ulic, aby sovětská vojska zmátli. Josef Koudelka, mladý inženýr, rodák z Moravy, který zachycoval na své fotografie melancholický a odvážný život Čechů, byl zrovna při vpádu sovětských vojsk v Praze. I v tom vířícím zmatku vzal fotoaparát do ruky a vytvořil průkopnický snímek invaze, která změnila běh jeho národa. Dominantním prvkem fotografie je ruka muže s hodinkami, které zachycují čas sovětské invaze, na pozadí pusto-prázdné ulice. Fotografie krásně vystihuje čas ztráty a prázdnoty, utichnutí společnosti.

Koudelkovy vizuální vzpomínky na rozvíjející kolizi – s odkazem na tikající čas, brutalitu útoku - byly výzvou k českým občanům a nastolily tak nový směr fotožurnalistiky. Jeho fotografie byly propašovány z Československa a objevily se v londýnském časopise Sunday Times v roce 1969, kvůli Koudelkovým obavám z odvetných opatření pod pseudonymem P.P. (Prague Photographer). O síle fotografického odkazu svědčí skutečnost, že Koudelka nakonec zemi opustil a uprchl: "Bál jsem se vrátit do Československa, protože jsem věděl, že pokud by chtěli zjistit, kdo neznámý fotograf je, určitě by se jim to podařilo.“ (INVAZE PRAHY - Josef Koudelka, 1968, volně přeloženo ze stránek časopisu TIME).

A pokud byste rádi viděli více fotek od našeho nejznámějšího reportážního fotografa Josefa Koudelky, udělejte si výlet do Prahy. Do 23. září 2018 je možno navštívit v Uměleckoprůmyslovém museu retrospektivní výstavu s názvem Návraty, která je instalována jako pocta autorovi k jeho osmdesátým narozeninám. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.