13. 12. 2018

Téma fotoprojektu 52 - ZVYKY / ZLOZVYKY (50/52)

Už se tak stalo zvykem, že se tu ve čtvrtek vždy objeví nové fotografické téma Fotoprojektu 52 a jeho účastníci mají ve zlozvyku ho akceptovat a nafotit. Tato vzácná symbióza našich zvyků a vašich zlozvyků dělá už čtyři roky fotoprojekt fotoprojektem a nevíme jak vy, ale my se těšíme,  že to bude pokračovat i v roce příštím. 

A když jsme u těch zvyků... Víte, co se traduje o Lucii, která má dnes svátek? V době velkého pronásledování křesťanů se nebála odmítnout ruku pohanského aristokrata. Místo něho chtěla zachovat mravní čistotu a život zasvětit Bohu. A když se dozvěděla, že její nápadník na ní nejvíce miluje oči, vyloupla si je a poslala jako dar šlechticovi. Do druhého dne se jí však zrak zázrakem opět vrátil. A proto je uctívána jako patronka slepých a pomocnicí při očních nemocech. 
V české kotlině je asi nejvíce známo pořekadlo "Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá.", ale v té slovenské je svátek Lucie spojován s řadou tradic a zvyklostí, například oblékání žen do bílého a vymetání husím brkem kouty pokojů či pojídání česneku, to vše pro ochranu před zlými duchy.

A tak ve jménu tradice vyhlašujeme téma "ZVYKY / ZLOZVYKY". A všem Luciím - a že jich ve fotoprojektu máme - přejeme krásný sváteční den!

A jak je zvykem, přikládáme ilustrační fotky, které jsou tradičně z archivu Bryana Petersona.














🎄PERFEKTNÍ FOTO VÁNOCE 2018🎄 SLEVOVÁ AKCE - 25 % na všechny naše kurzy. Stačí, když přímo při platbě kurzu nebo dárkového poukazu použijte kupón ROZBALTO25. Platí od 1.12.2018 - 23.12.2018! Více info ZDE!

Harmonogram našich kurzů v roce 2019 najdete zde.

You keep shooting - foťte s námi!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.