26. 4. 2020

26.4. - Světový den dírkové fotografie

Věděli jste, že vždy poslední dubnovou neděli se slaví Světový den dírkové fotografie? Letos to vyšlo na 26.4., tedy na dnešek!

A co že to vlastně ta dírková fotografie je? No přece fotografie pořízena pomocí dírkové komory! ;-) Zkoušel jste někdo? Možná znáte pod názvem pinhole nebo camera obscura - temná komora. Její princip je v šíření lineárního světla uzavřenou skříňkou, kde na jednom konci je velmi malý otvor a na protilehlé straně světlocitlivý materiál (stínítko). 

První dírkovou fotografii pořídil v roce 1850 skotský vědec David Brewster, ve fotografii byla používána koncem 19. století, pak upadla v zapomnění a její kouzlo znovu objevili fotografové až koncem 60. let 20 století a své nadšence má dodnes.

Obraz vytvořený dírkovou komorou má specifické vlastnosti, neomezenou hloubkou ostrosti, zkreslenou perspektivu a při špatných světelných podmínkách velmi dlouhé expoziční časy, někdy v řádu hodin až dní. 

Pro představu, jak se obraz vytvořený v dírkové komoře liší od "klasické digitální fotografie", jsme vytvořili dírkovou fotografii pomocí aplikace "pinhole" v editoru.

(c) Patrik Banas
(c) Patrik Banas, pinhole efekt







(c) Monika Banas
(c) Monika Banas, pinhole efekt
Pokud vás ukázky zaujaly a rádi byste si takovou fotku vyzkoušeli, vzhůru do toho!  Dírkovou komoru si můžete koupit nebo si ji sami vyrobit. Na internetu jistě najdete plno návodů. A není to nic složitého! Potřebujete k tomu v podstatě jen jakoukoliv světlotěsnou krabici, černou lepenku, film nebo fotopapír. Jsme si jisti, že si při tom užijete kopec zábavy! S výsledky se určitě nezapomeňte pochlubit...

You keep shooting!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.