Víte, od kdy je příbor součástí kultury stolování civilizovaných zemí? Že jako první se začala používat lžíce, asi tušíte, ale možná vás překvapí, že tomu tak bylo už ve starověku.
Nůž se na stole objevil jako druhý v pořadí, při středověkých hostinách se s ním krájel chléb a maso. Nůž, který ležel na stole, byl k dispozici pro více hostů. Dokud nebyly ještě známy vidličky, mohl se kousek chleba nebo masa napichovat na nůž, namáčet do omáčky a vkládat do úst.
Vidlička se objevila později, dlouhou dobu byla považována za ďáblův nástroj, který nepatří na stůl. První vidličky, respektive vidlice, se používaly v Byzanci při přípravě a samostatném podávání masa, nikoliv jako součást jídelního příboru. V 16. století již vidličku běžněji používali Italové, především pro konzumaci jídel z ovoce a podobných doplňků jídelníčku. V roce 1609 jedla královna Marie Medicejská ve Francii vidličkou, zatímco vévodkyně z Condé rukama v rukavičkách. V Čechách se jedlo zlatými vidličkami zdobenými tyrkysem již v roce 1543 na zámku ve Vlašimi.
Lžíci, vidličce a noži - jako kompletní jídelní soupravě - se přišlo na chuť až v polovině 17. století.
A ne, nebojte, nepřešli jsme od focení ke gastronomii, jen jsme chtěli moudře uvést patnácté téma Fotoprojektu52, které zní "VIDLIČKY, LŽÍCE, NOŽE".
Pokud vás zajímá o zákulisí stolování více, přečtěte si tento článek, který nám posloužil jako zdroj informací...
Ilustrační fotky, které vám servírujeme až pod nos, jsou od účastníků projektu... ;-)
Pokud vás zajímá o zákulisí stolování více, přečtěte si tento článek, který nám posloužil jako zdroj informací...
Ilustrační fotky, které vám servírujeme až pod nos, jsou od účastníků projektu... ;-)
(c) Darinka Kroutilová |
(c) Michaela Nesvadbová |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.