19. 8. 2020

19.8. - Světový den fotografie

Dnes je pro nás fotografy velevýznamný den! 19.8. je totiž vyhlášen jako Světový den fotografie. V tento den roku 1839 byl členům francouzské Akademie věd oficiálně představen vynález daguerrotypie, čímž byla světu zpřístupněna jedna z prvních prakticky využitelných fotografických metod. 

A když tu máme tuto krásnou připomínku, pojďme se do historie fotografie trochu ohlédnout...

První fotografie na světě - 1825
S úplně první fotografií na světě to je trochu komplikované. Jisté však je, že ji udělal chlapík jménem Joseph Niépce. Stále se snažil zaznamenat obraz (to, co viděl) tak, aby zůstal trvalý, ale mnohé jeho pokusy byly neúspěšné, protože výsledky ztmavly nebo vymizely. Experimentoval s pryskyřicí, cínovými destičkami a podobně a předpokládá se, že první stálou fotografii vytvořil v roce 1824, ta se však nedochovala. O rok později, v roce 1825 byl úspěšný znovu - na fotografii je mladý chlapec, který vede koně do stáje. Pokud byste ji chtěli vidět naživo, je ve Francouzské národní knihovně a považuje se za národní poklad. Objevili ji však až v roce 2002 a dosud se za první dochovanou fotografii vůbec považuje (považovala) jeho fotografie "Pohled z okna v Le Gras", předpokládá se však, že tato vznikla až v roce 1826.



První barevná fotografie -1861
První barevná fotka na světě se jmenuje "Tartan Ribbon"; (károvaná stuha), její autoři jsou James Clerk Maxwell a Thomas Sutton a vznikla v roce 1861. James to celé vymyslel a Thomas byl fotografem a tuto stuhu nafotografoval celkově 3x, vždy s filtrem jiné barvy před objektivem - červeným, zeleným a modrofialovým. Tyto fotografie pak vyvolali, přenesli na sklo a jejich spojením vznikla první barevná fotka! No a tyto tři slavné destičky s fotkami nyní můžeš vidět v Edinburgu, v rodném domě Jamese Maxwella.



První digitální fotoaparát -1975
Vznikl v prosinci roku 1975 a vymyslel ho inženýr Steve Sasson, který pracoval pro firmu KODAK. Vážil 3,5kg (!) (Ten fotoaparát, ne ten inženýr :D) a vypadal takto:



První fotka nafocena mobilem a zveřejněná online na internetu 1997
Philippe Kahn jednoho dne, konkrétně 11.7.1997 "cvakl" fotografii své právě narozené dcery Sophie a zasdílel ji přes mobil na internet se svou rodinou a přáteli. Bylo to v době, kdy ještě mobilní telefony neměly fotoaparát a prakticky neexistovala žádná sociální média.



První fotografie zveřejněná na Instagramu -2010
První fotku na Instagramu uveřejnil jeho spoluzakladatel Kevin Systrom 16. července 2010. Je na ní noha jeho přítelkyně a pes a nafotil ji v Mexiku v malém stánku, kde prodávají tacos. O tři měsíce později - v říjnu 2010 byl Instagram zpřístupněn i veřejnosti. Jak později Kevin řekl - kdybych si uvědomil, že to bude historická fotografie - první na Instagramu - dal bych si na ní více záležet!



Nejdražší prodaná fotografie - 2014
Byla nafocena australským fotografem, který se jmenuje Peter Lik (www.lik.com), nazval ji "Fantom", nafotil ji v Arizoně (USA) v Antilope Canyon (antilopí kaňon) a neznámý kupec si ji koupil do své soukromé sbírky za 6,5 milionů dolarů. Toto je ona:



Užijte si dnešní den a oslavte ho nějakou skvělou fotkou!


(zdroj: Wikipedie)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.