26. 5. 2014

Súťažná fototéma na mesiac APRÍL 2014 - vyhodnotenie

A tu sú najlepšie zábery mesiaca APRÍL na tému "KRAJINA V EXTRÉMNYCH SVETELNÝCH PODMIENKACH" spolu s komentárom našich inštuktorov z kurzu Krajina kolem dokola, Mira Pfliegla a Luba Slunského:

I. MIESTO - Peter Nagy
Pohledná vyvážená fotografie v protisvětle navíc s jemným oparem který protisvětlo zdůrazňuje. Autorovi se podařilo podat obraz v tlumených barvách a sníženým kontrastem, kde nic neruší a padlé stromy podporují atmosféru něco jako pohled do pralesa. Blahopřejeme k vystižení tématu zároveň velmi pozitivně hodnotíme brilantně zvládnutý západ slunce na snímku 47* (spomenutú fotografiu nájdete na konci tohoto článku, poznámka PPSOP), tak jak se často nevidí.
© Peter Nagy

2. MIESTO - Jiří Kříž
Zřejmě průmyslová krajina se zajímavým kompozičním uspořádáním, kde do popředí vystupují nezamlžené stromy a zahrádky, v pozadí je reálná modrá obloha s pásem hor a jinak se za souvislé mlhy dají rozpoznat jen ojedinělé průmyslové prvky. Stavba fotky je fajn doplněná kouřem vystupujícím z mlhy, který nás však nijak nezastrašuje.
© Jiří Kříž

3. MIESTO - Erika Koštialová
Typický reprezentant siluety na horizontě, postavené na téměř černé spodní části obrazu. Prakticky „vypálené“ slunko se dá tolerovat protože není ohraničené žádnými přechodovými mapami různé tonality, ale pohled plynule přechází od modré oblohy, přes oranžovou, žlutou až po bílou ve slunci. Výborně jsou do obrazu zasazené postavy na horizontě jak vertikálně, tak horizontálně. Jakoby všechny tři spolu vzájemně současně komunikovali.
© Erika Koštialová

ČESTNÉ UZNANIE - Marek Hreško
Celá fotografie rovnoměrně prokreslená v příjemné tonalitě a s nepříliš vysokým kontrastem, umocněná výborným uspořádáním jednotlivých prvků. Dynamiku obrazu podtrhuje slunce pronikající přes oblaka příjemně doplněné horami v oparu, což zvýrazňuje plasticitu a prostor.
© Marek Hreško

ČESTNÉ UZNANIE - Patrik Mládenek
Tato fotografie zobrazuje částečnou siluetu na horizontu což je efektně porušené nasvíceným románským kostelíkem svatého Michala Archanděla. Jemné nasvícení kostelíku v oblasti zlatého řezu umocňuje výrazný efekt fotografie. Dominanta kostelíku má tak nejen historický význam ale i zřetelný kompoziční výraz. Protipólem k ní je silueta kráčející postavy, která vše umocňuje. Jemné barevné přechody velmi citlivě ohraničují obraz nad tmavým horizontem.
© Patrik Mládenek

ČESTNÉ UZNANIE - Roman Kavulič
Reprezentant monochromatické fotografie horské krajiny s perfektně umístěným z obrazu vystupujícím objektem. Stromy z obou stran vymezují prvek lidského obydlí. Zimní atmosféru krajiny zdůrazňuje sníh členěný tmavšími prvky, což strukturálně pozitivně vyplňuje celé popředí obrazu.
© Roman Kavulič
Blahopřejeme a díky všem!!

Miro a Lubo
PPSOP.cz



* Fotografia spomenutá v hodnotení víťaznej fotografie:
© Peter Nagy




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.