29. 10. 2020

Téma Fotoprojektu 52 - ASYMETRIE (44/52)

Pokud jste před zrcadlem někdy studovali svůj obličej, jistě vám neuniklo, že ho máme nesouměrný - asymetrický, že pravá strana je trochu jiná než levá. A přemýšleli jste někdy nad tím, která polovina vašeho obličeje se vám líbí více? Vědci tvrdí, že většině lidí se levá polovina jeví hezčí než ta pravá. Potvrdili by nám to jistě i portrétní fotografové, kteří určitě nejednou slyšeli "z pravé strany mě nefoť, z levé vypadám lépe".  A psychologové z Wake Forest University dokonce přišli na to, proč tomu tak je. Levá polovina našeho obličeje totiž vyjadřuje více emocí a to nám je sympatičtější. Celé je to samozřejmě složitější, roli v tom hraje například lateralizace hemisfér, ale do takových detailů tu zabředávat nechceme.

Nás bude tento týden zajímat především nesouměrnost jako taková - a nejen obličeje - protože čtyřicáté čtvrté téma Fotoprojektu52 zní "ASYMETRIE". Jsme si vědomi, že to není úplně jednoduché téma, ale věříme, že nakonec budou v galerii samé parádní nesouměrné fotky.

POZOR - na toto téma platí #feedback! Kdo má zájem o zpětnou vazbu, nechť ke své vložené fotce na téma ASYMETRIE připíše ve skupině hastag #feedback, čímž dává najevo, že souhlasí, že může být jeho fotka vybrána a následně ohodnocena.

Souměrností/nesouměrností se zabýval i náš instruktor Scott Stulberg, který pomocí editoru zkoušel, jak by jeho modelové vypadali, kdyby měli obě tváře souměrné. Velmi zajímavý pokus, no posuďte sami... 









Článek minulého tématu ZDE:


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.