10. 12. 2017

Téma fotoprojektu 52 - FIALOVÁ (49/52)

Tiše a ochotně purpura na plotně voní... ano, u nás už voní... aby k nám vklouzlo, to tajemné kouzlo Vánoc... a také abychom ulovili fialovou barvu levandule či mateřídoušky! Protože čtrnáct dní před Vánocemi vyhlašujeme čtyřicátou devátou foto výzvu FOTOPROJEKTU 52 na téma "FIALOVÁ".

A protože o fialové barvě, kromě toho, že ji získáme spojením modré a červené a komplementární barva k ní je žlutá, nevíme skoro nic, otevřeli jsme ještě novotou vonící knihu Bryana Petersona Naučte se používat barvu kreativně, kde na straně 118 o fialové barvě Bryan píše...
A hned jsme moudřejší. Tak například už víme, že fialová (nebo purpurová) barva je spojena se vznešeností a bohatstvím a je symbolem vedení, individualismu a nadřazenosti. Na někoho působí uklidňujícím dojmem, v jiných vzbuzuje úzkost.
A všimli jste si, že v porovnání s ostatními barvami je v přírodě fialová barva zastoupena o hodně méně? Nepřehlédnutelná je snad jen do purpurova zbarvená obloha při západu slunce či švestky do slivovice ;), ale jinak abychom fialovou barvu pohledali. 

Těšíme se na vaše záběry! A při focení mějte na paměti Bryanovu radu, že když snímek vyplňujeme fialovou barvou, měli bychom podexponovat o 1 EV.

A pokud se o barvách ve fotografii chcete dozvědět více, přihlašte se do našeho kurzu NAUČTE SE VIDĚT A KOMPONOVAT KREATIVNĚ, kde právě jedna z lekcí se tématice barev věnuje... A mimochodem, pokud si kurz zakoupíte do 15.12., získáte ho SE SLEVOU! Všechny naše online kurzy jsou totiž nyní ve velké vánoční akci - 25 %! Při platbě stačí zadat kód "GIFT25". Více info ZDE.

Přikládáme pro inspiraci fialové fotky našich instruktorů...

You keep shooting!



© Bryan Peterson
© Bryan Peterson
© Scott Stulberg
© Patrik Banas
© Monika Banas
© Bryan Peterson
© Bryan Peterson
© Scott Stulberg
© Bryan Peterson
© Scott Stulberg
© Bryan Peterson
© Bryan Peterson

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.