1. 10. 2020

Barevný týden / Farebný týždeň: MODRÁ

"BAREVNÝ TÝDEN / FAREBNÝ TÝŽDEŇ" v PPSOP.cz!
27.9. - 2.10. 2020

Den pátý: MODRÁ!

Více než dvě třetiny zemského povrchu a často stoprocent oblohy jsou modré barvy. Překvapí tedy vůbec někoho, že modrá je nejoblíbenější barva na světě? Modrá je považována za nejjistější a nejspolehlivější barvu. Modrá se rovněž považuje za barvu, která více poslouchá než se vyjadřuje. Pokud bychom modrou přirovnali k práci, tak by bylo hned zřejmé, že modrá je spolehlivá a předvídatelná, proto je barva montérek modrá, proto mají i bankéři z Wall street v oblibě modré obleky no a samozřejmě modrou uniformu mají policisté, piloti a v některých zemích i vojáci. (Představte si, že by kterákoli z těchto zmíněných skupin nosila jasně žluté uniformy nebo obleky - cítili byste se stejně bezpečně, brali byste je seriózně?)

Modrá je ustupující, je v pozadí. Modrá nepůsobí vlezle, nemůže nás „dusit“. Dává nám prostor cítit se volně, utíkat, tančit, skočit do pole plného sedmikrásek pod záštitou jasné modré oblohy. Existuje mnoho odstínů modré barvy: ocelová, námořnická, královská, holubí, tmavá, světlá, sytá, jasná, bledá a další modré. Ze všech barev je to právě modrá, u které se její význam a vnímaní zásadně liší právě v závislosti na odstínu i tónu. Tmavě modrá je spojována s autoritou, důvěrou, inteligencí a důstojností. Jasně modrá s čistotou, silou, spolehlivostí, s mírem a klidem.

Každopádně, pokud jste si všimli ve vaší tvorbě velkého množství modré, tak to bude asi tím, že modrou upřednostňujete.

V našem podání je doplňkem modré oranžová.
- Bryan Peterson, z kurzu Naučte se používat barvu kreativně.

Ještě mnohem víc o barvách (nejen modré) a o tom jak pracovat s barvou, kompozicí a expozicí, aby vaše snímky zářily barvami v našem ONLINE fotokurzu:

začínáme v pátek 2.10.!

TENTO KURZ PRÁVĚ TEĎ SPECIÁLNÍ PATRIKA SLEVA 10%!
Slevový kód: BARVA10

#ppsopcz #fotokurzyonline #barvakreativne #barevnytyden #barevnytydenppsop #colorweek #farebnytyzden #farebnytyzdenppsop #tydenplnybarev #tyzdenplnyfarieb

(c) Bryan Peterson

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.